Cookie / süti kezelés
A tejtermek.hu a felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el cookie szabályzatunkat.
Tudjon meg többet…
Elfogadom

11. Magyar Sajtmustra - záró sajtóközlemény

2023.10.03

Szeptember 29-én rendezték meg Etyeken a 11. Magyar Sajtmustrát, a magyar kisüzemi és kézműves sajtok legnagyobb seregszemléjét. Az “Év sajtja” díjat a Hegedűs Sajtműhely érdemelte ki a hagyományos rézüstben készülő Hegedűs sajtjával.

A sajtbírálattal egyidőben több, mint száz résztvevő hallgatta meg a szakmai konferencia előadásait az Etyeki Látogatóközpontban. Bronwen Percival, a londoni Neal’s Yard Dairy sajtbeszerzője arról beszélt, hogy számára az "igazi sajt" egy szélesebb körű biológiai sokféleség megnyilvánulása:  “Én egy sajtban az egyediséget keresem, számomra az "igazi sajt" azt jelenti, hogy érzem a sajtban az adott gazdaság ízét, amely a rá jellemző gazdálkodási rendszer különböző szintjeinek kifejeződése: nemcsak az állatok, hanem a növények és a mikrobák szintje is befolyásolja az ízeket."

Malen Sarasula a baszkföldi Leartiker Tejipari Kutató vezetője a sajtérlelés gyakorlati tudnivalóit foglalta össze, Sebastién Picoulet, a francia La Fourniture Laitière tejipari technológusa arra hívta fel a sajtkészítők figyelmét, hogy kitűzött céljaikhoz ki kell választaniuk a számukra megfelelő kultúrázási gyakorlatot: ebben szempont a gyakorlatiasság, az állandó minőség, a megfelelő élelmiszerbiztonság és a terroir kifejezése. Szafner Gábor, a Magyar Tejgazdasági Kutató Intézet kutatás-fejlesztési és innovációs osztályának vezetője a sajthibákról tartott előadást.

Hatalmas sikert aratott a 11. Magyar Sajtmustra új programeleme, a Magyar Sajtasztal, amelyet Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke nyitott meg.  Győrffy Balázs kiemelte, hogy  egy évtizede hazánkban csak kevesen foglalkoztak különleges, prémium sajtok előállításával, mára sokat fejlődött a terület.

A díjátatót megelőzően került sor a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Magyar Sajtkészítők Egyesülete együttműködéseként megvalósult “rebranding” pályázat eredményhirdetésére. Gál Krisztián, a tervezőgrafika szakos hallgatók oktatója kiemelte, hogy a hallgatók számára mindig öröm és kihívás egyetemi munkájuk során olyan grafikai feladatokon dolgozni amelyek később megvalósulnak. Az arculat megújítási pályázaton Fekete Emese arculati terve nyerte el az első helyet.

 A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. Idén 161 mintát bírált el a szakmai zsűri, melyben három külföldi szakértő is helyet kapott. A sajtbírálat fővédnökségét Lionel Guérin a Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője vállalta. Lionel Guérint a sokévi oktatómunkájáért a Magyar Sajtkészítők Egyesülete “Magyar Sajtkészítők Mestere” címmel tüntette ki. 

A bírálat eredményeként 4 arany, 19 ezüst és 20 bronz minősítés került átadásra.

A részletes eredménylista a sajtóközleményhez csatolva érhető el.

 

AKI nyerstej átlagár 2024. 03.
.05
Ft/kg
AKI nyerstej kiviteli ár 2024. 03.
.37
Ft/kg
Veronai nyerstej spot ár 2024.04.29.
.50
eurocent/kg
EU-27 súlyozott nyerstej átlagár (becslés) 2024. 04.
.31
eurocent/kg