Tudjon meg többet…

Közlemény 2013. 03. 20.

2013.03.26

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2013. március 20-i Közleménye

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – az előző kvótaévhez hasonlóan – az elmúlt időszaki piaci trendeket figyelembe vevő, korábban kialakított szakmai metodika alapján  a 2013/2014-es kvótaévre is meghatározta az alapár éves átlagára vonatkozó prognózisát. Az áltagra vonatkozó előrejelzés 90 Ft/kg, ami a 3,6 m/m % zsírtartalmú és 3,25 m/m % fehérjetartalmú, extra minőségi kategóriába sorolt nyerstejre vonatkozik.

A Terméktanács az árat szakmaközi megállapodásként közzétette és javasolja, hogy mindazok a piaci szereplők, akik elfogadják ezt az árat, egyrészt jelezzék csatlakozási szándékukat, másrészt a szerződéseiket az ajánlott szerződésminta felhasználásával kössék meg. A felek a szerződéses árban a prognózis + 2,5 %-os eltérési sáv alkalmazásával állapodnak meg, ugyanakkor  külön rendelkeznek a beltartalmi, mennyiségi és egyéb felárakról is.

A szakmaközi szervezet Elnöksége előrejelzését negyedévente felülvizsgálja és szükség esetén módosítja. A következő negyedévre egyébként keresleti piac várható, azaz a havi árak az éves átlagra vonatkozó prognózist meghaladhatják.

A Közlemény a csatolt dokumentumban érhető el.

AKI nyerstej átlagár 2024. 04.
.16
Ft/kg
AKI nyerstej kiviteli ár 2024. 04.
.66
Ft/kg
Veronai nyerstej spot ár 2024.05.13.
.00
eurocent/kg
EU-27 súlyozott nyerstej átlagár (becslés) 2024. 04.
.31
eurocent/kg