« Vissza a számhoz

Lépésről lépésre

Interjú Maszlik Zoltánnal (Maszlik Családi Gazdaság)

Sok éve tagja a Tej Terméktanácsnak, az őszi tisztújítás után pedig az Elnökségbe is bekerült Maszlik Zoltán, aki a nógrádi Szentén található családi gazdaságában a teljes termelési folyamatot kézben tartva, lényegében tökéletesen valósítja meg a „szántóföldtől az asztalig” koncepciót.

Hogyan került a tejes szakmába?

A Tsz-rendszer felbomlása miatt egész fiatalon, 24 évesen munkanélküli lettem, így 1991-ben mintegy kényszerűségből vállalkozni kezdtem, és a feleségemmel egy élelmiszerboltot nyitottunk Szentén. A pénzen, amit kerestünk, kárpótlási jegyet vettem, illetve a tagok részarány tulajdonát vásároltam meg, így indult a földműves tevékenységünk. A bolt és a szántóföldi növénytermesztés mellett 25 hektáron bogyósgyümölcs termelésbe is belevágtunk, mert ma is azt tartom, fontos a több lábon állás. Aztán szembesültem vele, hogy a kereskedők nem akarnak annyit adni a megtermelt gabonáért, amennyit mi gondolunk. Apám mindig azt mondta, ha nem fizetik meg a terményt, akkor bőrben kell eladni, vagyis meg kell etetni valamilyen állattal. Ez az újabb kényszerhelyzet, a nyomott gabonaár vezetett bennünket az állattenyésztéshez. Egy felzárkóztatási program keretében megvásároltunk, majd felújítottunk egy tehenészeti telepet a falu határában. 1999 decemberében 36 vemhes üszővel kezdtük meg a tejtermelést egy 2×5-ös halszálkás fejőberendezéssel. Hollandiában számos jó példát láttam arra, hogy 40-50 tehénből tisztességesen megélnek a családi gazdaságok, így belevágtunk mi is. 2004-ig jól is ment a dolog, jó árat, 72,5 forintot (plusz erre jött a még az extra tej támogatás) fizettek a tejért, amit Pásztóra szállítottak tőlünk. Amikor bezuhant a tej ára, és folyamatosan csak utólag kaptuk meg az ellenértékét, újra azt éreztük, lépni kell. Ekkor a csomádi kolléga példáját követve beszereztünk egy mozgó boltot, és mi magunk kezdtük el a tejet árulni. Innen aztán olyan visszajelzést kaptunk, hogy a jóízű tejünk mellett igény lenne vajra, túróra, tejfölre is, így konyhai keretek között nekiláttunk tejtermékeket is gyártani. Eközben folyamatosan vásároltunk újabb földterületeket, és az állatállomány is gyarapodott.

A teljes cikk csak az előfizetőink számára elérhető. Profiljánál válasszon egy előfizetői csomagot!