« Vissza a számhoz

A kisüzemeknek is van jövőjük

Interjú Bodnárné Luhály Évával, az Abaújtej Kft. ügyvezető igazgatójával

A borsodi térség „abaúji” dimbes-dombos területén a nyolcvanas évek legvégén, gazdaságossági szempontok hozták létre a mai Abaújtej Kft. elődjét. A naponta 55-65 ezer liter tejből előállított termékeikkel nemcsak a boltok polcain lehet találkozni, de a közétkeztetés, az oktatási, egészségügyi intézmények is aktív vásárlói a cégnek. Bodnárné Luhály Éva ügyvezető igazgatóval sok egyéb mellett arról is beszélgettünk, hogy a kisebb tejfeldolgozó üzemeknek miért és hogyan van létjogosultsága a fogyasztói igények kiszolgálásában.

Hogyan jött létre az üzem, és mit érdemes róla tudni?

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye „abaúji” dimbesdombos területén található Forró település, ahová az alapítók „megálmodták” ezt a kicsi tejüzemet, amely 1989 óta működik. A létrehozásában a gazdaságossági szempontok voltak a döntőek: akkoriban az üzem vonzáskörzetében több mezőgazdasági társaság, s az egyik alapítónk, mai nevén az Agrárcenter Zrt. is jelentős tejelő tehenészettel rendelkezett. A nyerstejet beszállították a másik alapító, a Borsod Megyei Tejipari Vállalat, később Északtej Zrt. miskolci feldolgozó üzemébe, ahonnan feldolgozva ismét „visszajött” a tej. Úgy gondolták, meg lehetne takarítani a fuvarköltségeket, munkaerő és felvevő piac van, a gyártás költséghatékonyabbá tehető, azaz az üzem létrehozásához optimálisak a körülmények.

A teljes cikk csak az előfizetőink számára elérhető. Profiljánál válasszon egy előfizetői csomagot!