Kiemelt pártoló tagok:

tetrap

vitafort

kandh

970x90-1

Magyar Sajtlovagrend

A Magyar Sajtlovagrend javára az Alapítvány információs, kommunikációs és egyéb segítő tevékenységet támogat.

A 2003-ban - a Tej Terméktanács által - létrehozott Magyar Sajtlovagrend feladata elsősorban a hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése. Az Alapítvány - a Magyar Sajtlovagrenddel kapcsolatos - törekvése, hogy az valódi irányítással, hatékonyabban és megfelelően működjön. Elhatározás, hogy a rendezvények - ahol a Magyar Sajtlovagrend megjelenik - előre tervezhetőek legyenek; a Sajtlovagok mindig magas számban jelenjenek meg.

Az Alapítvány a Lovagrend ’gazdája’, tevékenységét/működését szabályzatba foglalja, tagsági körét folyamatosan felülvizsgálja. Alapítvány tevékenysége eredményeképpen a Magyar Sajtlovagrend operatívabb kapcsolatba kerül a Kormányzattal és a szakmai szervezetekkel.

 

A hazai sajtgyártás rangjának emelése és a fogyasztás népszerűsítése fontos ágazati társadalmi cél. Az egészséges táplálkozás érdekében az Alapítvány - a Magyar Sajtlovagrenden keresztül - támogatja a hazai sajttermékek előállításának és fogyasztásának népszerűsítését.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 50. § szerint a lakosságot felvilágosítás, tájékoztatás, oktatás útján kell megismertetni – többek között – az egészséges táplálkozás, ételkészítés és - kezelés módjaival.

Magyarország Alaptörvényének XX. cikke értelmében mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez. E jog érvényesülését Magyarország – többek között – az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés biztosításával segíti elő.

A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény értelmében a magyar nemzeti értékek, a hungarikumok megőrzendő és egyedülálló értékek; nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, ápolni, védelmezni és támogatni kell.

 

Sajtlovagrend a X. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztiválon

 

2013. november 30. és december 1. között került megrendezésre a X. Magyarországi Újbor és Sajt Fesztivál a Vajdahunyad várában. A rendezvény keretein belül december 1-jén, vasárnap sor került a Magyar Sajtlovagrend tagjainak ünnepélyes felvonulására, valamint a Fesztiválon – szakmai bíráló bizottság által – megválasztották az Év Sajttermelőjét is.

 

Az eseményen díjazták Magyarország legjobb idei újborát, amelyet 362 tétel közül választottak ki ifjú borászok, valamint kiemelkedő szerepet kaptak a fesztiválon kóstolható és megvásárolható kézműves sajtok is. Az ünnepélyes eredményhirdetés keretében átadásra került „2013. év Sajttermelője” díjat, ez évben a mónosbéli Bükki Sajt nyerte el.