Kiemelt pártoló tagok:

tetrap

vitafort

kandh

970x90-1

Tejszív alapítvány

 

Az Alapítvány információs, kommunikációs, jogvédő és egyéb segítő tevékenységet támogat a kézműves sajtkészítők vonatkozásában.

 

Az Alapítvány támogatja a minőségi (kézműves) sajtokat készítő vállalkozók összefogását.

 

A sajt- és tejtermékek készítésével hagyományos módon foglalkozó gazdák és vállalkozók országos szintű összefogása és együttműködésének megszervezése fontos cél.

 

Az együttműködés érdekében az egységes fellépés és az egységes kommunikáció megteremtése és elősegítése a cél.

           

Az egyes önkéntes megkülönböztető megjelölések élelmiszereken történő használatáról szóló 74/2012. (VII. 25.) VM rendelet 6. § értelmében a termék előállítása során a kézzel történő előállításra vagy a nem iparszerű eljárás alkalmazására utaló állítás a feldolgozatlan vagy feldolgozott termékjelölésén, megjelenítésén vagy reklámozása során a megnevezés részeként akkor alkalmazható, ha

-     a megnevezése a Magyar Élelmiszerkönyv irányelveiben meghatározott, továbbá ha az alkalmazott eljárás és az élelmiszer minősége megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv irányelveiben meghatározott követelményeknek;

-     a megnevezés a Magyar Élelmiszerkönyv irányelveiben nem szabályozott, de a termék minőségét meghatározó eljárásokat, műveleti lépéseket egyedi megmunkálással, kézzel vagy olyan egyszerű, hagyományos eszközökkel, gépekkel végezték, melyet Magyarországon az iparszerű termelés során nem alkalmaztak vagy már nem alkalmaznak.

 

A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 2-105 számú „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott kézműves tejtermékek” című irányelve értelmében a „Kézműves Tejtermék” hagyományos technológiával, hagyományos eszközökkel, döntően kézzel végzett, vagy kézi beavatkozással irányított, nem automatizált technikák alkalmazásával előállított tejtermék. Jellemző a gyártás kis volumene, a napi maximum 5.000 liter tej feldolgozásával előállított tejtermék mennyiség, amely elsősorban manufakturális körülmények között, ugyan nem csak kézzel végzett tevékenység eredménye, azonban a kézi munka meghatározó szerepe egyértelműen igazolható. Az ide tartozó tejtermékek választéka és azok előállítási módja a Kárpát-medence tejtermék kultúráját, hagyományait őrzi.