Kiemelt pártoló tagok:

tetrap

vitafort

kandh

970x90-1

Tejszív alapítvány

Az Alapítvány az iskolai edukációs program kapcsán információs, kommunikációs, és fogyasztói jogvédő tevékenységet támogat.

 

Az Alapítvány kiemelt céljának tekinti a gyermekek, fiatalok, a ’jövő nemzedék’ tejfogyasztóvá nevelésének támogatását.

 

A Tej Terméktanács által már közel egy évtizede megkezdett iskolai tejfogyasztást ösztönző edukációs kampányának támogatását folytatja, így az iskolatej program hatékonyságát növeli az Alapítvány.

 

Több éves tapasztalat igazolja az iskolai edukációs program szükségességét, mely jelentős segítséget nyújt a fiataloknak az egészségtudatos táplálkozás kialakításában; segíti a pedagógusok nevelési tevékenységét.

 

Az Európai Unió Iskolatej Program tejtermékek fogyasztására és kiegyensúlyozott étrend kialakítására ösztönzi a gyerekeket. Ezen kívül az életre szóló helyes étkezési és táplálkozási szokások kialakításával oktató szerepet is betölt. Az Európai Unió az Európai Iskolatej Programon keresztül támogatást biztosít az iskolák és egyéb oktatási létesítmények számára, hogy tejet és tejtermékeket biztosíthassanak a diákjaik számára.

 

A 2013. évi óvoda-, és iskolatej program szabályozásáról szóló 141/2012. (XII. 27.) VM rendelet 15. § értelmében az alábbi meghatározott promóciós intézkedések alkalmazhatók:

  • az óvoda-, és iskolatej programmal kapcsolatos interaktív honlap létrehozása
  • tájékoztató anyagok elkészítése a tej-, és tejtermékek beltartalmi értékeiről, egészséges táplálkozásban betöltött szerepéről a tanulók részére kötelező jelleggel, a szülők tanárok részére opcionálisan,
  • oktatási segédanyagok: a különböző tejtermékek bemutatása,
  • a termékek előállítóihoz (tejtermelő, vagy tejfeldolgozó) szervezett tanulmányutak, melynek keretében lehetőség nyílik tej-, és tejtermékek előállításának adott üzemre jellemző fázisainak bemutatására,
  • a gyermekek tej-, és tejtermékfogyasztásának és egészséges életmódjának ösztönzése érdekében szervezett verseny, pályázat, adott jutalom,
  • tej-, és tejtermék kóstoltatás,
  • az óvoda-, és iskolatej programot népszerűsítő plakát elkészítése és kihelyezése.

 

Tej-hét a Zippel-Zappel oviban

 

A budaörsi Zippel-Zappel Német Nemzetiségi Óvoda ovisai nemrégiben „Tej-hetet” tartottak. A hét során a gyermekek tematikus napokon ismerkedhettek meg a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságával, beszélgettek arról, hogy melyik állat tejét isszák, és hogy milyen utat jár be a bociktól a pohárig a finom ital.

A Tejszív Alapítvány, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen legfontosabb célunk az egészséges táplálkozás érdekében a hazai tej- és tejtermékek népszerűsítése. A Tejszív Alapítvány a hazai tejágazatban információs, kommunikációs, oktatási tevékenységet támogat, és kiemelt céljának tekinti a gyermekek, fiatalok, a ’jövő nemzedék’ tejfogyasztóvá nevelésének elősegítését.

 

A Tejszív Alapítvány információs füzetek rendelkezésre bocsátásával, „Tejszív” logós matricákkal, kitűzőkkel és tányéralátéttel próbálta színesebbé varázsolni a rendezvénysorozatot, valamint ígéretet tett arra, hogy tavasszal lehetőséget teremt egy tehenészeti telep látogatására is annak érdekében, hogy a gyermekek megismerhessék a hófehér ital tejes bögrékig tartó hosszú útjának első állomását.

 

A „Tej-hét” utolsó napjára a szülők is hivatalosak voltak, ahol közös játszó délelőtt keretében tejtermék posztert ragasztottunk, tejeskannát díszítettünk, tejturmixot készítettünk és „Találd ki melyik tejterméket kóstolod” szembekötős játékot játszottunk a gyermekekkel. A délelőtt zárásaként a kicsik elmondták a hét során tanult „bocis” és „tejes” mondókákat és körtáncot jártak a szülőkkel a „Túrót ettem, elejtettem” című gyermekdalra.