Kiemelt pártoló tagok:

tetrap

vitafort

kandh

970x90-1

Online

Online hirdetések

Mitől különleges a túró?

Az emberiség már sok ezer évvel ezelőtt is készített sajtot, ami egyszerű túrósajt volt. Az első írásos említés a sajtokról a suméroktól származik, de jól ismerték a sajtot az asszírok is, majd később a nagy kultúrnépek, egyiptomiak, indiaiak, perzsák, görögök és a rómaiak.

 

mitol kulonleges turo littleEnnek tudható be, hogy Olaszországban alakultak ki a kemény, reszelni való sajtok, például parmezán, Svájcban a gruyer és az ementáli, Hollandiában a félkemény gouda és az edámi sajt, Délkelet-Európában és a Közel-Keleten a juhtejből gyártott kaskaval és a túrószerű fetasajt, Franciaországban a nemespenészes sajtok, a roquefort és a camembert, továbbá egy sor lágy, pikáns ízű sajt, Angliában a cheddár, a történelmi Magyarország területén pedig a juhtúró és a rögös állományú tehéntúró.

Bővebben: Mitől különleges a túró?

A rögös túró története

 A túró, ezen belül is a tehéntúró jelentőségét a táplálkozásban századokon át a böjti étrend erősítette. A túró országszerte rendszeresen került és kerül az asztalra nagyböjt idején. A XVI. század jellegzetes étele volt a „túrós étek”.

 

tortenet little

A sárvári központú Nádasdy család XVI. századi számadásaiban is gyakran fordul elő a túró. A család a főzésnél felhasznált nyersanyagok mennyiségét összesítve is rendszeresen fogyasztott túrót.

Egy 1558. januári adózási jellegű feljegyzés már arra is utal, hogy egyes falvak lakói mit voltak kötelesek adni a hódító törökök számára.

 

Attachments:
Download this file (tortenet_bigrecept.jpg)Rögös túróról[ ]491 kB

Bővebben: A rögös túró története