Cookie / süti kezelés
A tejtermek.hu a felületén süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információért kérjük olvassa el cookie szabályzatunkat.
Tudjon meg többet…
Elfogadom

TT Tanulmány 2014-2020

2013.09.19

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács „A magyar tejágazat helyzete és fejlődésének lehetséges iránya a 2014-2020 közötti költségvetési tervezési időszak aktualitásainak tükrében” című tanulmánya.

Az EU tejpiaci szabályozása 2015-től megszünteti a 30 éve működő kvótarendszert. Előre láthatólag a kvótarendszer kivezetése középtávon (5-10 éves távlatban) átrajzolja majd Európa „tejágazati térképét”, érvényesítve egy kiélezettebb piaci versenyt és egy ehhez kapcsolódó területi átrendeződést.

A magyar tejágazat szempontjából kiemelt feladat a felkészülés, illetve az ágazati szereplők felkészítése a kvótaszabályozás megszűnése utáni időszakra. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács – szakterületükön elismert – 12 szerző bevonásával egy átfogó elemzést készített abból a célból, hogy

  • feltárjuk a magyar tejágazat valós helyzetét az EU és azon belül a Közép-Kelet Európai régió viszonylatában,
  • meghatározzuk a lehetőségeket, melyek hátteret jelenthetnek az ágazat fejlődéséhez, valamint
  • konkrét intézkedéseket kezdeményezzünk annak érdekében, hogy Magyarország a tejpiaci reform kedvezményezettjeként élje meg a változásokat.

„A magyar tejágazat helyzete és fejlődésének lehetséges iránya a 2014-2020 közötti költségvetési tervezési időszak aktualitásainak tükrében”című tanulmány nem egy átfogó ágazatfejlesztési stratégia.

Célunk elsősorban a KAP jelenleg aktuális tervezési döntéseinek előkészítéséhez való érdemi hozzájárulás, illetve elősegítése egy olyan ágazati fejlesztéspolitika kialakításának, amelynek főbb elemei a 2014-2020 közötti támogatási programok fontos részeivé válhatnak.

A jelen elvárásainak megfelelően a tejágazat fejlődése és fejlesztése oda kell, hogy vezessen, ahol tiszta tejet, egészséges tejtermékeket állítanak elő kevesebb energiával, vízzel és takarmánnyal és ahol kevésbé szennyezik környezetüket. Ennek folyományaként 2020-ra elérhető, hogy

  • a nyerstej éves termelési szintje 2000-2200 ezer tonnára emelkedjen;
  • az egy főre jutó tej- és tejtermék-fogyasztás 200 kg/fő körüli szintre emelkedjen;
  • a hazai előállítású feldolgozott tejtermék-kivitel 200 ezer tonnával növekedjen;
  • az import tejtermékek kiskereskedelmi értékesítési részesedése 20% alá csökkenjen.

A Terméktanács – a VM-mel tavaly megkötött Stratégiai Megállapodás alapján – a tejágazat fejlesztési koncepcióját megfogalmazó tanulmányt átadja az agrárkormányzat részére és szíves figyelmébe ajánlja annak megállapításait, javaslatait azzal a szándékkal, hogy azok a közeljövő kormányzati döntéseiben érvényesülhessenek.

A tanulmány teljes terjedelmében a csatolt mellékletben érhető el.

AKI nyerstej átlagár 2024. 03.
.05
Ft/kg
AKI nyerstej kiviteli ár 2024. 03.
.37
Ft/kg
Veronai nyerstej spot ár 2024.04.22.
.00
eurocent/kg
EU-27 súlyozott nyerstej átlagár (becslés) 2024. 03.
.34
eurocent/kg